Διάρκεια και όροι φοίτησης

  • Home
  • /
  • Διάρκεια και όροι φοίτησης

Νευροεπιστήμες. Διασύνδεση βασικής έρευνας με κλινική εφαρμογή


Το ΠΜΣ είναι εντατικού χαρακτήρα και έχει χρονική διάρκεια δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων εκπαίδευσης (χειμερινού και εαρινού), συμπεριλαμβανομένης και της θερινής περιόδου, δηλαδή έχει διάρκεια ενός πλήρους ημερολογιακού έτους.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές προβλέπεται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33, του Ν. 4485/2017 (114Α΄), η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους φοιτητές, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος «πλήρους» φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις όπως: ασθένεια, φόρτος εργασίας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, στράτευση, λόγοι ανωτέρας βίας, για τις οποίες αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μπορεί να χορηγηθεί, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.

Δύναται και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως: ασθένεια, φόρτος εργασίας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, στράτευση, λόγοι ανωτέρας βίας να χορηγείται παράταση σπουδών και μέχρι ένα (1) ακαδημαϊκό έτος, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της ΣΕ και επικύρωσής της απόφασης από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.

Για θέματα επανεξέτασης μαθημάτων σε οφειλόμενα μαθήματα ή διαγραφής για λόγους όπως:

α) η μη επαρκής πρόοδος του μεταπτυχιακού φοιτητή (η οποία τεκμηριώνεται με μη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία: παρακολουθήσεις, εξετάσεις),

β) συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία όπως π.χ. η λογοκλοπή, και

γ) αίτηση του ίδιου του μεταπτυχιακού φοιτητή,

αποφαίνεται η Συνέλευση του Τμήματος μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τους όρους της επανεξέτασης και τους λόγους διαγραφής.

Αν ο μεταπτυχιακός/ή φοιτητής ή φοιτήτρια αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, έως δύο φορές και θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ της Σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η επανεξέταση του/των μαθήματος/των πραγματοποιείται εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου κατά την οποία αποτυγχάνει ο φοιτητής. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εγγράφονται, μετά από σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας και συμμετέχουν στο ΠΜΣ υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον οικείο Κανονισμό του ΠΜΣ. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Τμήμα Ιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει διευκολύνσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι σπουδές στο ΠΜΣ αρχίζουν με τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στις αρχές Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα διδασκαλίας κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος είναι διάρκειας δεκατριών (13) εβδομάδων και μπορεί να αναπτύσσεται σε δίωρα διδασκαλίας εβδομαδιαίως. Το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώνεται στο τέλος  Ιανουαρίου και το εαρινό εξάμηνο ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου. Μετά το τέλος εκάστου εξαμήνου σπουδών ακολουθεί μία εβδομάδα εξέτασης των διδασκόμενων μαθημάτων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικά, μία εβδομάδα μετά το τέλος του Β΄εξαμήνου, ενώ η ανάληψη του θέματος των διπλωματικών εργασιών πραγματοποιείται κατά το Β΄εξάμηνο και ολοκληρώνεται κατά τη θερινή περίοδο, έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

Το πρόγραμμα κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος είναι διάρκειας δεκατριών (13) εβδομάδων και αναπτύσσεται σε μονόωρες/δίωρες διαλέξεις εβδομαδιαίως, σε εντατικά σεμινάρια και παραδόσεις εργασιών, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθήματος και την επιλογή του διδάσκοντος.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με τη χρήση των δυνατοτήτων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου, ο ανώτατος χρόνος για την περάτωση των σπουδών συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την εγγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή στο ΠΜΣ.

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο