Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

  • Home
  • /
  • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

Νευροεπιστήμες. Διασύνδεση βασικής έρευνας με κλινική εφαρμογή


Η έναρξη της διπλωματικής εργασίας (ανάληψη θέματος, προετοιμασία-παρουσίαση διαγράμματος μελέτης) γίνεται στο Β΄ εξάμηνο και ολοκληρώνεται (συγγραφή –παρουσίαση) τρεις μήνες μετά τη λήξη του Β΄ εξαμήνου, δηλαδή με τη λήξη ενός πλήρους ημερολογιακού έτους.

Για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (άρθρο 34, παρ. 4 του Ν.4485/2017), η Συντονιστική Επιτροπή (ύστερα από αίτηση του υποψηφίου, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων και η περίληψη της προτεινόμενης εργασίας) ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής. Ο επιβλέπων είναι μέλος ΔΕΠ, διδάσκων ή επισκέπτης διδάσκων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο το ΠΜΣ.

Ταυτόχρονα, συγκροτείται Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για την έγκριση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στην οποία το ένα μέλος είναι ο Επιβλέπων. Τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής μπορεί να είναι μέλη ΔΕΠ, διδάσκοντες ή επισκέπτες διδάσκοντες (της ημεδαπής ή αλλοδαπής), με την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Αλλαγή του επιβλέποντα/της επιβλέπουσας μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις με αίτηση του/της επιβλέποντα/επιβλέπουσας ή του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας στη ΣΕ του ΠΜΣ και απόφαση της Συνέλευσης του οικείου τμήματος. Εφόσον έχει συσταθεί η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, ο επιβλέπων/η επιβλέπουσα αντικαθίσταται από ένα από τα εναπομένοντα μέλη της τριμελούς επιτροπής, διαφορετικά από άλλο μέλος ΔΕΠ με πρόταση της ΣΕ του ΠΜΣ και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας υποστηρίζεται ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σε ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Σχολής. Στην υποστήριξη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να προσέλθει με την προϋπόθεση ότι έχει περατώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

Η διπλωματική εργασία μπορεί να είναι ερευνητική ή συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει αναλυτική έκθεση του τρόπου επιλογής των συγκεκριμένων βιβλιογραφικών αναφορών καθώς και διατύπωση συγκεκριμένου ερευνητικού ερωτήματος με βάση την αναγνώριση ύπαρξης κενού στην βιβλιογραφία. Η διάρθρωση της εργασίας θα είναι η ακόλουθη: περίληψη, εισαγωγή, μεθοδολογία και υλικό, αποτελέσματα, συζήτηση, συμπέρασμα. Θα ενθαρρύνεται η τεκμηρίωση της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα για να υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος είναι δυνατόν να παρατείνεται κατά ένα (1) έτος ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η κατατεθείσα εργασία κρίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της. Αν παρέλθει η προθεσμία αυτή, το θέμα διαγράφεται από τον κατάλογο και ο κύκλος σπουδών θεωρείται ότι δεν ολοκληρώθηκε.

Όταν περατωθεί η εκπόνηση και συγγραφή της εργασίας, υποβάλλεται σε τέσσερα (4) αντίτυπα στη Γραμματεία του ΠΜΣ, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση και ορίζεται από τη ΣΕ. η ημερομηνία της προφορικής της εξέτασης.

Η ΜΔΕ βαθμολογείται από τον επιβλέποντα και τα δύο μέλη χωριστά και ο βαθμός κοινοποιείται στη Γραμματεία του ΠΜΣ. Ο μέσος όρος των τριών βαθμολογητών είναι ο τελικός βαθμός της ΜΔΕ.

Για την τελική κρίση της ΜΔΕ ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Η ημερομηνία και ο τόπος υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τη ΣΕ του ΠΜΣ. Στην υποστήριξη παρίστανται τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και η παρουσίαση μπορεί να είναι και δημόσια.

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας της ΜΔΕ από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 6, αλλιώς θεωρείται απορριπτέα και ο φοιτητής δεν ολοκληρώνει τη φοίτηση.

Μετά την παρουσίαση της εργασίας και με ευθύνη του επιβλέποντος συντάσσεται πρακτικό αξιολόγησης που υπογράφεται από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Προϋπόθεση για τη εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι ο φοιτητής να έχει ολοκληρώσει όλες τις ακαδημαϊκές και οικονομικές υποχρεώσεις του.

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο